School

Er worden op onze school leuke dingen georganiseerd zoals de 'IEMES-weken'. Dat is een week waarin we geen les hebben, maar waar gasten uit de EMEG-branche (Event Music Entertainment Gaming) komen vertellen over hun werk en over wat je vooral kan tegen komen in deze branche. Dit noemen we seminars. Er komen bekende, maar ook minder bekende mensen iets vertellen. Elk jaar is er een 'gastdocent van het jaar'. Dit jaar is dat Jan Kooijman. Dit betekend dat hij elke IEMES week komt. We hebben 4 IEMES-weken in een jaar.
iemes-week 1, 22 t/m 26 september

Jan Kooijman:
Ook Jan Kooijman vertelde eerst wat over zichzelf. Hij heeft HAVO voor muziek en dans gedaan. Daarna is hij begonnen aan de Dansacademie en zo is hij bij het Scapino ballet gekomen. Daar heeft hij lang gezeten, totdat er een baan werd aangeboden bij Goede Tijden Slechte tijden bij RTL4. Die aanbieding heeft hij eerst afgewezen, maar daar is hij uiteindelijk op terug gekomen en mocht hij alsnog in de serie spelen. Daarmee is hij bekend geworden en heeft hij al heel veel gedaan in de televisiewereld. Hij heeft nu een contract bij RTL 5. Verteld vertelde hij ons dat het heel belangrijk is hoe je jezelf presenteert, zowel in op social media als in de media. Hij nam een als voorbeeld, foto’s op Facebook zetten. Let goed op wat je erop zet of wat andere ervan jou opzetten, want dat kan gevolgen hebben op je carrière.

Erwin van Lambaart:
Hij vertelde eerst wat over zichzelf. Erwin wilde altijd acteur worden, maar daar heeft hij niks mee gedaan. Hij is afgestudeerd aan de Hoge Hotelschool en heeft 13 jaar in een hotel gewerkt. Vanaf 1998 was hij producent bij Joop van den Ende theaterproducties. Hij was medeverantwoordelijk voor verschillende grote musicalproducties en persoonlijke shows van bekende Nederlanders. In 2006 werd hij directeur bij dat bedrijf en was hij dus verantwoordelijk voor alle evenementen die hun organiseerde. Vanaf 2012 stopte hij met het werken bij Joop van den Ende theaterproducties, omdat hij meer aandacht wilde besteden aan zijn gezin en werd hij algemeen directeur van Niehe TV. Ook heeft hij verteld dat hij John F. Kennedy en Oprah Winfrey bewonderd. Daarna verteld hij wat talent is: Bekwaamheid/begaafdheid, door de natuur gegeven, hand in hand met passie en interne drive, uniek in combinatie, herkennen van talent is een talent, levert toegevoegde waarde en doet verwonderen en bewonderen. Hij vertelde daarna dat marketing heel belangrijk is en dat je goed moet inspelen op trends, ontwikkelingen en kansen. Daarbij zijn de volgende punten erg belangrijk: delen is het nieuwe hebben, community denken, Macro werkt alleen in Micro benadering, overheid is onbetrouwbaar, ultieme communicatie mix nodig, 2014/15: online video + Twitter en verhalen vertellen. Daarna beantwoorde hij wat vragen en sloot af met de gouden carrière tips: Durf, stap voor stap, kom et probleem en oplossing, team work(s), eerlijkheid, resultaat, vergroot je wereldbeeld en George Welsh: Empathy, Energy, Edge, Execution. Ik vond dit een hele interessante seminar, omdat hij erg veel vertelde over zichzelf en hoe hij in deze branche is gekomen.

Eric Corton:
Net als Erwin van Lambaart en Jan Kooijman, vertelde Eric Corton ook eerst over zichzelf. Hij ging naar de toneelschool, want hij wilde Hamlet worden. Al gauw kwam hij erachter dat dat niet was, wat hij echt wilde. Hij is in het derde jaar van de toneelschool afgegaan en ging aan het werk. Hij begon wel met het werken bij toneelgroepen, waarna hij al gauw ging werken bij de tv. Hij begon bij Veronica, waar hij na 10 jaar mee is gestopt. Hij begon in 2005 bij BNN waar hij onder meer heeft gewerkt voor ‘Try before you die’ en ‘3FM That’s Live’. Hij werkt nog steeds voor BNN en speelt nu ook in seizoen 3 van ‘Penoza’. Hij was ook al te zien in seizoen 2. Ook is Eric Corton ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis. Hij bezoekt verschillende landen in Afrika en vraagt aandacht voor onder andere malaria, weeskinderen en aidsouders. Hij gaat binnenkort naar Colombia om te praten met meisjes en vrouwen die in de prostitué werken.

Marcel Woods:
Marcel Woods, die eigenlijk Marcel Scheffers heet, is dj en producer. Hij begon in 1990 met draaien in kleine clubs, maar hij draaide de laatste jaren ook op bekende festivals zoals; sensation, Dance Valley en Defqon. 1. Ook mocht hij naar het buitenland om daar te draaien. Begin dit jaar is hij gestopt met het werk als dj en producer. Wel heeft hij nog een eigen bedrijf met Wouter Janssen, Wouter en zijn broer Sjoerd zijn samen het duo Showtek. Tevens is Marcel Woods manager van Showtek.

Nu & Straks festival:
Dit is een festival dat plaats vindt op 1,2,3 en 4 november in Tilburg. Het is het ‘kwaliteit van leven’ festival. Het is een stadsfestival waar je kan ervaren hoe jij kan werken aan je kwaliteit van leven door middel van workshops, inspirerende masterclasses, muziek, thema dialogen, sportinitiatieven en culinaire acties. Het festival heeft te maken met 7 verschillende thema’s; gezondheid, eten en drinken, vrije tijd, werken, sport en beweging, uiterlijk en identiteit en wonen en leefomgeving. Het festival is op 1 en 2 november gratis. Voor 3 en 4 november heb je een kaartje nodig. Het festival werkt met veel vrijwilligers en je kunt je dus opgeven om te helpen in verschillende functies. Het festival vindt op verschillende locaties plaats. Theaters, musea, horecagelegenheden, winkels, verenigingen en andere organisaties werken mee aan dit festivals. Het doel van dit festival is om mensen te inspireren en stimuleren om levenskwaliteit te verbeteren.
iemes-week 2, 01 t/m 05 december

Jan Kooijman was er ook deze IEMES week weer. Hij heeft het deze keer veel over de televisiewereld gehad. Over de verschillende omroepen, doelgroepen en programma's. Hoe programma's tot stand komen, wie wat doet bij een programma en hoe wordt gewerkt naar het eindproduct. Jan Kooijman gaat binnenkort een programma presenteren waarbij hij naar het buitenland gaat om Nederlandse jongeren te bezoeken die in gevangenissen zitten. Hij vertelde hoe hij dat avontuur heeft ervaren, hoe hij bij dat programma is gekomen en hoe het was in het buitenland. We hebben deze week ook een seminar gekregen van WiSH Outdoor. De baas/oprichter van WiSH kwam vertellen hoe WiSH zo groot is geworden. Hij is samen met 2 vrienden op het idee te komen om een festival op te richten toen ze in de kroeg zaten. Ze zijn begonnen met een klein festival dat volledig werd gesponsord door een bedrijf. Het was niet de bedoeling om wist te maken, maar dat is ze toch gelukt. Zodoende bestaat WiSH nog steeds en wordt het elk jaar steeds groter. Ook komen er steeds meer festivals bij, die ze organiseren. WiSH is elk jaar in het eerste weekend van juli. Een man die bij BUMA/STEMRA werkt kwam vertellen wat het bedrijf inhoudt. BUMA/STEMRA is de auteursrechtenorganisatie van muziekmakers in Nederland. Zij bepalen hoeveel geld je krijgt, als je een liedje hebt gemaakt. En dat niet alleen degene die het liedje schrijft, maar ook de componist en producent geld krijgen. Hij heeft ook verteld waarom dat zo belangrijk is. Ook kwam er iemand uit de wereld van de games wat vertellen. Het was een man die in Parijs woonde en over heel de wereld afreist voor het bedrijf waar hij werkt. Hij werkt namelijk bij Ubisoft en daar is hij eindverantwoordelijke voor alle wereldwijde events van deze grote videogame publisher. Een van de grootste evenementen die hij heeft georganiseerd is de E3 en Gamescom. Hij heeft verteld hoe dat in z'n werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Tot slot heb ik ook nog een seminar gehad van iemand die een eenmanszaak heeft gespecialiseerd in korte films. Hij heeft verteld hoe je te werk moet gaan voordat je een film wilt maken. Hij vertelde dat hij vaak films heeft gemaakt die totaal mislukt zijn en heel veel geld hebben gekost. Ook heeft hij laten zien waar hij wel veel geld mee heeft verdiend.
iemes-week 3, 09 t/m 13 maart

Natuurlijk was ook deze week Jan Kooijman er weer bij. Deze keer heeft hij niet veel verteld, maar hij heeft vragen uit het publiek beantwoord. Zo was er bijvoorbeeld een vraag waarom hij zijn kinderen niet op tv of social media wilt. Hierop antwoordde hij dat hij bang is dat iemand zijn kinderen wat aan zou doen. Ook vroeg iemand waarom het programma 'Buitenlandse gevangenissen' wat Jan presenteerd, je niet terug kan kijken op internet. Dat is omdat de gevangenissen in het buitenland dat niet goed keuren. En zo waren er nog veel meer vragen. Roy Swinkels was de tweede spreker van de week. Hij zit in het vierde jaar en doet de zelfde opleiding als ik. Hij organiseert 16 mei 2015 een festival in Kaatsheuvel. Hij heeft verteld wat er zoal bij komt kijken, hoe hij op het idee is gekomen, hoe het is ontstaan en hoe het allemaal in zijn werk gaat. Het is een bijzonder verhaal dat hij als jonge student dit allemaal waar gaat maken. En natuurlijk heeft deze opleiding hem daarbij geholpen. Ook zijn stages zijn heel belangrijk geweest. Hij heeft bijvoorbeeld de mainstage van Wish Outdoor mogen ontwerpen en maken. Het festival heet 'Fairytaile festival'. Zijn organisatie heet 'Blue ocean Events' en daar is hij voorzitter van. Buffi Duberman was de derde spreker van deze week. Zij woont in New-York en werkt daar bij The Voice. Zij gaf verschillende tips hoe je om kunt gaan met taal. Hoe je woorden met elkaar kan verbinden, dat er veel synoniemen zijn en dat er verschillende sites zijn met woordenboeken. Het was een grappige vrouw en gaf een leuke seminar met veel interactie. Rik Reijnen was de vierde spreker. Hij heeft ook op de opleiding gezeten die ik nu doe. Hij heeft stage gelopen bij 100%NL en 538. Daar is hij blijven werken, heeft veel mensen leren kennen en heeft daar veel dingen mogen doen. Ook heeft hij Guus Meeuwis leren kennen en is daarvoor gaan werken. Bij Guus Meeuwis heeft hij Gers Pardoel leren kennen in de tijd dat hij een opkomende artiest was. Daar is hij manager van geworden en dat heeft hij een aantal jaar gedaan. Heel cool dus! De laatste spreker van deze week was Bas van Baal. Hij heeft gestudeerd aan de NHTV in Breda, hij heeft daar vrijetijdsmanagement gedaan. Hij heeft stage gelopen bij Extrema Outdoor en hij heeft het festival compleet georganiseerd en was daar dus producent. Hij heeft verschillende evenementen georganiseerd en werkt nu veel in het buitenland. Een van de grootste evenementen die hij laatst heeft gedaan is CrashedIce in Finland.
iemes-week 4, 18 t/m 22 mei

De vierde en laatste IEMES-week is aangebroken. De eerste spreker van deze week was Kim Koppenol. Zij werkt bij RTL Nederland. Ze is daar manager Corporate Communicatie & Merkstrategie. Ze vertelde ons wat ze daar doet, hoe RTL in elkaar zit en wat voor bedrijven daar onder vallen. De tweede spreker van de week was John van de Molengraft. Hij is afgestudeerd op dezelfde opleiding die ik doe. John is producer bij het NOS nieuws. Hij werkt dus mee aan de productie van verschillende soorten nieuwsprogramma's, maar ook bij grote nieuwsgebeurtenissen. Hij vertelde dat als er iets gebeurt in de wereld er verslaggevers en cameramannen naartoe moeten en hoe dat dan in z'n werk gaat. Ook verteld hij hoe de studio's in elkaar zitten. De derde spreker was Koen Hansen. Hij is DJ bij Q-music. Hij vertelde hoe hij daar is gekomen en wat hij nu vooral doet. De vierde spreker was Leon van der Zanden. Hij is cabaretier en stand-up comedian. Hij heeft al vele shows gedaan en ook is hij regelmatig op tv geweest. Hij vertelde dat je je passie moet volgen en hoe hem dat heeft gebracht waar hij nu is. De laatste spreker was Eddy Zoey. Veel mensen kennen hem van TV, maar voordat hij op TV kwam, maakt hij muziek. Hij zingt, speelt gitaar, produceerde en componeerde muziekteksten, regisseerde een animatiefilm, spreekt animatiestemmen en voice-overs in, hij schildert, maakt radio en hij heeft reclames gemaakt. Zijn eerste boek is net uit en ook dat gaat goed. Hij vertelde dat de TV wereld gaat veranderen en dat het nog meer online wordt. Daar zullen we dus rekening mee moeten houden in de toekomst.
Maak jouw eigen website met JouwWeb